DE NEDERLANDSE MIEREN nlmieren.nl
HOME- SITEMAP
NIEUWE ONTDEKKINGEN
 

 

eciton

Mexicaanse trekmier Eciton mexicanum. Foto: antweb.org.

mierenspiegelkever

Kleine mierenspiegelkever Dendrophilus pygmaeus. Foto: U. Schmidt

 

 

De kleine wetenschapspagina van het NRC van 25-2-2017 komt met het bericht dat een kevertje stiekem meereist op een mierenkont.

Enkele citaten uit dit bericht:
Het is een kevertje, klein, rond en rood. Het kevertje lijkt sprekend op een mierenkont, vinden de biologen die het kevertje ontdekten. Het kevertje is een echte zwartrijder. Met zijn krachtige kaken bijt hij zich vast in de slanke taille van de mier (…), vlak boven de kont van de mier. Door zijn vermomming als kont kan het kevertje ongemerkt meeliften.

De mier betreft de Mexicaanse trekmier Eciton mexicanum en de ontdekking is gedaan in Costa Rica. De kever is een spiegelkever (Histeridae). Deze soort was nog niet eerder beschreven, ze gaat nu verder onder de naam Nymphister kronaueri.

Spiegelkevers komen ook in ons land voor. Er zijn vier soorten spiegelkevers die bij ons in mierennesten leven: de kleine mierenspiegelkever Dendrophilus pygmaeus, de zwarte mierenspiegelkever Myrmetes paykulli en Hetaerius ferrugineus en Margarinotus marginatus (zie hier). Of ze ook meeliften met mieren is onbekend. Maar waarschijnlijk is dat niet, omdat er geen noodzaak toe bestaat. Voor Nymphister kronaueri is meeliften een voorwaarde want de trekmieren verplaatsen geregeld hun bivak (van een onderkomen kan nauwelijks worden gesproken, want ze bouwen geen nest), terwijl onze mierenspiegelkevers in het nest van de mieren wonen. Onder trekmieren heb je hele grote werksters en hele kleine. Ons kontkevertje, zoals Lucas Brouwers het in NRC noemt, heeft een voorkeur voor middelgrote trekmieren. Deze werkstermieren hebben een achterlijf dat net zo groot is als die van het kontkevertje. Het kevertje hecht zich aan de steel waarmee de 2e knoop (postpetiolus) vastzit aan het achterlijf. Het kevertje is rood, evenals de trekmier. Het lijkt doordaar net of de trekmier die het kevertje met zich mee draagt twee achterlijven heeft.

Meeliften van diertjes die een relatie hebben met mieren is onder andere bekend van mijten. Er zijn vele soorten mijten die zich door mieren, maar ook door andere insecten, laten verplaatsen. Dat kan in het mierennest zelf zijn, maar ook van de ene locatie naar een andere.

Bron:
Christoph von Beeren & Alexey K. Tishechkin 2017. Nymphister kronaueri von Beeren & Tishechkin sp. nov., an army ant-associated beetle species (Coleoptera: Histeridae: Haeteriinae) with an exceptional mechanism of phoresy. BMC ZoologyBMC series – open, inclusive and trusted20172:3. DOI: 10.1186/s40850-016-0010-x

 

 


 

 

 

Peter Boer 27.02.2017