DE NEDERLANDSE MIEREN nlmieren.nl
HOME- SITEMAP
DE ATLANTISCHE DWERGSCHUBMIER - Plagiolepis schmitzii, de minilastpost
 
Atlantische dwergschubmier. Dwergschubmieren, behoren tot de kleinste mierensoorten.
 

De Atlantische dwergschubmier Plagiolepis schmitzii is in 2013 voor de derde keer in Nederland aangetroffen. En niet zo maar een paar miertjes. Hele woonwijken worden bevolkt, zowel binnen als in de tuin. Hoewel ze maar 2-3 mm lang zijn, zijn ze ongelofelijk irritant. Ze lopen over het vers gepresenteerde gebak, in de suikerpot en weten zelf in medicijnendoosjes door te dringen.

Hoe zo lastig?
De werkstermieren zijn zo klein, dat ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Pas als ze in colonne in huis op zoek gaan naar voedsel gaat het opvallen. Als ze dan ook nog over tafels, stoelen en aanrechten gaan wandelen wordt het echt irritant, al zijn ze nog zo klein.
De huizen die ik bezocht bleken een voorbeeld van properheid. Alle denkbare hygiënischemaatregelen waren genomen. Toch kwamen ze overal in huis voor, met uitzondering van de koelkast. Door die ontdekking werd alles wat eetbaar is, waaronder medicijnen en suiker, in de koelkast ondergebracht.

Hoe dwergschubmieren te herkennen?
Ze lopen als sneltreintjes, vaak met velen achter elkaar naar en van voedselbronnen. Als ze onder een steen zitten, zitten ze met honderden heel dicht bij elkaar. Ze lijken op het eerste gezicht wel wat op onze doodgewone wegmier, maar die zijn twee keer zo groot.
Eigenlijk is er geen sprake van een nestje. Ze leven in concentraties van 200-500 werksters, honderden larven en een aantal koninginnen bijeen. Onder een steen nemen ze nog geen halve vierkante decimeter aan oppervlakte in. In een plantenbak kunnen tientallen nestjes zitten. Buiten zoeken ze luizen op, die ze melken.

Dwergschubmieren in Europa
Dwergschubmieren komen in Noordwest Europa nauwelijks voor. In België, Duitsland en Frankrijk komt de zeldzame, gewone dwergschubmier P. pyrenaica voor. Deze lijkt erg veel op de Atlantische dwergschubmier, maar ook op de Mediterrane dwergschubmier P. pygmaea.
De Atlantische dwergschubmier is bekend van Portugal en Spanje.
Omdat deze soort geregeld wordt aangetroffen in planten in tuincentra, is het zeer waarschijnlijk dat deze soort vanuit truincentra Nederland aan het bevolken is.

In Nederland
In Nederland wordt de Atlantische dwergschubmieren zowel binnen als buiten gezien. Dat ze zich kunnen verspreiden is zeer waarschijnlijk, want in de nesten werden gevleugelde mieren aangetroffen.

Bestrijding
De bestrijding van deze mieren blijkt erg lastig, omdat de nesten in huis moeilijk te traceren zijn. Een van de zekere nestplaatsen is de ruimte in de spouw onder de vensterbanken. Maar dan weet je nog niet precies waar de kleine nestjes zitten.
Het is vrijwel zeker dat je met een professioneel mierenbestrijdingsmiddel deze minilastpostjes binnenshuis kunt uitroeien. Maar: 1) het middel is duur en zal vrijwel zeker een aantal malen per jaar moeten worden toegepast en 2) als de mieren ook buitenshuis leven, is bestrijding – zeer waarschijnlijk – dweilen met de kraan open.
Wat dat betreft is er een grote overeenkomst met de eveneens zeer lastige exotische Argentijnse mier Linepithema humile, die ook binnen en buiten voorkomt en in die gevallen ook nauwelijks te bestrijden is.
Er wordt in Nederland miljoenen uitgegeven aan de bestrijding van exotische planten en dieren, maar voor deze echt lastige minimiertjes blijft de overheidsbeurs gesloten!

Advies nodig?
Mocht u vermoeden met deze mieren te maken hebben, kunt u contact zoeken met het Kennis en Adviescentrum Dierplagen te Wageningen. Om de mieren op naam te brengen (alleen voor particulieren), klik hier.


 

 
 
Werkster van een Mediterrane dwergschubmier. Deze is nauwelijks te onderscheiden van de Atlantische dwegschubmier. Tussen het achterlijf en het borststuk zie je bij wegmieren een soort schub, bij dwergschubmieren is die schub aan het oog onttrokken. Foto: antweb.org.
   
 
Kop van een werkster van een Mediterrane dwergschubmier. De ogen staan bij dwergschubmieren net onder het midden, bij wegmieren boven het midden. Foto: antweb.org.
   

 

Peter Boer, laatste update: 05.04.2022