DE NEDERLANDSE MIEREN nlmieren.nl
HOME- SITEMAP
DE RODE VUURMIER - Solenopsis invicta, de exotische jeukbulten veroorzaker
 

 

Kop van de rode vuurmier. Foto: antweb.org.

 


Vuurmieren komen in Nederland in de vrije natuur niet voor. Af en toe worden ze in huizen aangetroffen. Ze zijn dan per ongeluk geimporteerd. Dan komen de bewoners er snel achter dat ze lastige mieren in huis hebben, want ze kunnen steken als geen ander. Flinke bulten kunnen het gevolg zijn (zie foto). En dat door miertjes van 4 mm!

Herkennen
Vuurmieren zijn knoopmieren. Ze zijn te onderscheiden van andere knoopmieren doordat ze geen stekels hebben aan de achterkant van het borststuk en de knots (verdikking aan het eind) van de voelspriet uit slechts twee delen bestaat. Een verwante soort die in Nederland wel in de vrije natuur voorkomt is de diefmier Solenopsis fugax. Deze heeft piepkleine oogjes en is geel.

Lastige mieren
Vuurmieren hebben een voorkeur voor verstoorde biotopen, net als onze eigen wegmier Lasius niger. Daarom komen ze vaak algemeen voor op plekken waar mensen aanwezig zijn, zoals tuinen, parken en agrarische gebieden. Maar niet in Nederland. Echter, ben je op vakantie in bijvoorbeeld Midden Amerika of de Verenigde Staten dan kan je bij verstoring van het nest (je staat er zo maar bovenop!) flink gestoken worden. Een allergische reactie is daarna vrij gebruikelijk. Een voorbeeld daarvan zie je op de foto rechtsonder. Soms leiden deze steken tot een anafylactische shock.
Deze succesvolle mieren zijn zelfs in staat om watertjes over te steken. Een aardig filmpje die dat illutreert is te vinden met de volgende link:

http://www.youtube.com/watch?v=A042J0IDQK4

Een tweelingsoort is de tropisch vuurmier Solenopsis geminata. Deze is even irritant en wekt dezelfde allergische reacties op. Deze is zeer algemeen op de Antillen.

Bronnen
Noordijk J, Vierbergen B & Boer P 2012. Brandmieren Solenopsis in Nederland (Hymenoptera, Formicidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 37: 5-14.

 

 

 

 

Gevolgen van door vuurmieren in Florida (USA) toegebrachte steken. De gevolgen zijn na terugkeer in Nederland, 10 dagen later (zoals op deze foto), nog duidelijk zichtbaar. Foto: Harm Niesen.

 
 

 

Werkster van de rode vuurmier. Let op de flinke angel! Foto: antweb.org

 
 

.

 

 

laatste update: 25.04.2018