DE NEDERLANDSE MIEREN nlmieren.nl
 
 
HOME SITEMAP
 
  COLLECTIES  
 

De grootste mierencollectie van Nederland bevindt zich in Leiden, in het Naturalis Biodiversity Center. Deze collectie bestaat uit meer dan 100.000 mieren. Ze zijn afkomstig uit de hele wereld. Vooral uit Nederland, maar ook aardig wat uit de voormalige Nederlandse koloniën en van allerlei expedities.

 

De mieren zijn bijeengebracht door honderden mensen. Niet alleen mierenverzamelaars! De meeste zijn zelfs door mensen verzameld die geen specifieke kennis van mieren hadden.

Elke mier is direct of indirect verbonden met een speld. Hieraan zitten twee of meer etiketten. Eén met vindplaatsgegevens en één met de naam.

Omdat er jaarlijks honderden nieuwe mierensoorten worden ontdekt, is het belangrijk dat de mierencollectie geregeld wordt ge-update. Dat wil zeggen dat oude determinaties gecontroleerd moeten worden. Ze worden dan getoetst aan recente gegevens over de groep van soorten waartoe een dergelijk mier behoort.

Op de tiende verdieping, in een toren van twintig verdiepingen, bevindt zich de mierencollectie. In deze collectie zijn alle mieren samengebracht afkomstig uit de collecties van het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Zoologisch Museum Amsterdam en de collectie van de Plantenziektekundige Dienst (Wageningen).

Er zijn overigens meer mierencollecties. De bekendste bevindt zich in Natuurmuseum Maastricht. Hier zijn de verzamelingen van pater Wasmann en van Van Boven ondergebracht. De eerste was een wereldberoemd onderzoeker op het gebied van mieren en miergasten. De tweede was vooral bekend om zijn determinatiewerken. Kleine collecties zijn aanwezig in Natuurmuseum Tilburg en Natuurmuseum Rotterdam.

 

 
 
laatste update: 06.04.2022